måndag 31 mars 2008

Villa Spies



.... är i sanningens namn lika modern nu som då det byggdes på 60-talet. Ufot i stockholms skärgård som byggdes av Simon Speis för att vara ett tillhåll för vilda fester och privata möten. Idag ägs det av arvtagerskan Janni och kanske inte brukas i samma anda, eller ? Hela konceptet med en öppen planlösning som kan ändras om allt efter behov är riktigt futuristisk. Inredningen går helt i vitt och med hjälp av färgad belysning får man rummen att ändra karraktär. En kåk man helt enkelt skulle kunna tänka sig att bo i eller som min gode vän Lae skrev:
Villa Fjolle
.... i folkmun, kanske mer officellt känt som Villa Spies. Byggd på Torö under det sena 60-talet av den danske (lätt) galne resebyråkungen Simon Spies. Ett ställe som man gärna skulle - kanske inte fira nyår på - men väl midsommar.











Lite skön info om Simon.
Simon Spies föddes 1921 i ett fattigt hem i Helsingör.
Det var en osannolik miljardär i långt hippieskägg som år efter år fyllde tidningssidorna med excentriska utspel.
Han drack alltid sprit på jobbet och uppmuntrade sina anställda att göra detsamma - "eftersom det skapar arbetsglädje".
Han omgav sig med unga vackra kvinnor som han kallade sina slavinnor och gav dem skyhög lön i utbyte mot att de alltid stod till hans förfogande.
Han uppträdde gärna berusad eller drogpåverkad offentligt.
Till sin lyxvilla på Torö i Stockholms skärgård flög han färska danska dagstidningar till en kostnad av 6 000 kronor - varje dag..
Simon Spies hade inga problem med bordellbesök, drogexperiment och vettlöst ekonomiskt slöseri. Bland annat köpte han alltid en extra teaterbiljett till sin promenadkäpp.
1980 kom den då 17-åriga fotomodellen Janni Brodersen in i Simon Spies liv. Hon började som kassörska på kontoret och fick honom att överge sitt harem av vackra flickor.
Den 11 maj 1983 gifte sig paret i Holmens Kirke i Köpenhamn i ett sagobröllop där bara brudklänningen kostade 150 000 kronor.
- Företaget kan fortsätta genom Janni. Men visst tycker jag om flickan också. Tro mig, jag kommer att göra henne till en mycket glad änka, sa han vid bröllopet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du som jag har undrat om det går att boka plajset? Om jag fattat rätt så är det nu tyvärr rätt förfallet.

Appropå Simon S - kolla på detta klippet:

http://www.youtube.com/watch?v=mdWwZNnzv-Y

Simon Spies vs Mogens Glistrup - "Logical Song". Vilka gents tänker man på när man nämner "Danmark" och "70-talet"?

galleri12 sa...

Helt underbar parodi, For säden !!

Skrot-Helge sa...

Villa Spies måste komma tillrätta ånyo